Fietsonderhoud

Voor een langere levensduur van je fiets


Fietsonderhoud


Fietsonderhoud

Goed fietsonderhoud is het halve werk. Wanneer je goed voor je fiets zorgt, blijft deze een stuk langer als nieuw en gaat ie simpelweg een stuk langer mee. Natuurlijk is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker altijd zeer raadzaam, maar er is ook een heleboel wat je zelf al kunt doen. Wij geven een paar onderhoudstips!

Schoonmaken

Maak je fiets regelmatig schoon. Doe dit niet alleen met water, maar gebruik ook een ontvetter of maak een sopje met warm water. Maak de fiets van boven naar onder schoon, daarna nog even afspoelen. Let op! Gebruik geen hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal, hiermee komt er namelijk water in de lagers van je fiets. Laat de fiets goed drogen, het liefst binnen.

Ketting smeren

Reinig regelmatig je ketting. Gebruik hiervoor een staalborstel en een ontvetter. Smeer daarna de ketting opnieuw met een smeermiddel, zodat de ketting soepel blijft lopen. Daarnaast zorgt het smeermiddel dat vuil wordt afgestoten. Het beste kun je je fiets ophangen of op de kop neerzetten, zodat je gemakkelijk bij de ketting kunt en deze vrij kunt ronddraaien door de pedalen rustig naar achter te draaien. Zo reinig en smeer je gemakkelijk de hele ketting en mis je geen stukje.

Hangt je ketting slap in de kettingkast? Deze kun je ook prima zelf spannen. Draai hiervoor de asmoeren open. Draai dan aan beide kanten van het achterwiel de kettingspanners aan. Het achterwiel wordt nu naar achteren getrokken. Zorg ervoor dat het wiel uiteindelijk weer in het midden van de achtervork staat. Als laatste draai je de asmoeren weer dicht. In dit reparatiefilmpje laten we precies zien hoe je de ketting zelf kunt spannen.

Kabels smeren

Bij de meeste fietsen met een derailleurversnelling kun je de kabels gemakkelijk losklikken. Maak de kabels schoon en droog met een schone doek en smeer ze met hetzelfde middel als je voor je ketting gebruikt hebt.

Wanneer je met de kabels bezig bent, kun je ook meteen je remmen controleren. Moet je de remgreep te ver inknijpen? Dan moet je de remmen afstellen. Er zit een schroefje aan de voorkant van de remgreep, om de rem strakker af te stellen moet je deze schroef een beetje aandraaien. Lukt het niet zelf? Dan kan je altijd bij één van onze winkels terecht!

Verlichting

Je kunt zelf een aantal stappen ondernemen wanneer je batterijverlichting niet meer werkt. Controleer of er oxidatie aan de contactpunten van de batterij heeft plaatsgevonden. Werkt de schakelaar nog naar behoren? En hebben de batterijen nog voldoende spanning? We hebben een handig filmpje gemaakt, waarin we laten zien hoe je je verlichting zelf kunt controleren.

Bandenspanning

Zorg dat je banden altijd voldoende op spanning zijn. Pomp je banden ongeveer eens per maand op. Wanneer je banden op spanning zijn, fiets je een stuk lichter. De kans op een lekker band wordt dan bovendien een stuk kleiner. Rijdt je op een elektrische fiets? Dan zorgt genoeg spanning in je banden ervoor dat je accu minder snel leeg raakt tijdens het fietsen.

Zet je fiets binnen

Het lijkt een logische tip, maar juist daarom zo belangrijk. Als je de mogelijkheid hebt, zet je fiets dan lekker binnen. Zo voorkom je roestvorming, want binnen is het (bijna) altijd wat warmer dan buiten, zo droogt je fiets beter wanneer je bijvoorbeeld in de regen hebt gefietst. Dat voorkomt roestvorming.

Leg je fiets in de watten

Breng je fiets één keer per jaar naar de fietsenmaker voor een grote onderhoudsbeurt. Onze winkels hebben de kennis en het gereedschap om elk (verborgen) onderdeel af te stellen en te smeren. Zo weet je zeker dat je fiets nog jaren meegaat


Terug
Deel het met uw vrienden!

Overige artikelen

Het Bosch smart systeem

Nieuwe generatie Bosch midden motoren

Een tweedehands elektrische fiets kopen

Moet je dat wel of niet doen?

Electrische fiets kopen!

Waar moet je op letten?

Zo leer je je kind snel fietsen

Kruipen. lopen, praten en dan fietsen...

Wanneer heb jij jouw banden opgepompt?

Je banden niet oppompen kost pas veel energie!!

Welke fiets past bij mij

Lees deze keuzehulp

Voorkom diefstal van uw fiets - onze tips

Meer informatie over beveiliging van uw kostbare bezit

Instellen zomertijd of wintertijd display

Uitleg van diverse systemen waaronder Bosch, Bafang en Shimano

Fietscomputer opnieuw instellen

Bij vervangen van de batterij

Tips voor je fietsaccu

Uitleg over actieradius, laden en kou

Een fiets leasen , is dat wel interessant ?

Meer over de fiets van de zaak regels per 1 januari 2020
Afspraak maken Onderdelen & Accessoires

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Woensdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Donderdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Vrijdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Zaterdag:  8.30-12.30 13.00-16.00
Zondag:  Gesloten
 
Buiten openingstijden op afspraak mogelijk

Zomervakantiesluiting:
Vrijdag 26 juli t/m maandag 12 augustus 2024

Afwijkende openingstijden:
Vr 26 april geopend tot 16.00 uur
Gesloten op:
Do 9 mei 2024 Hemelvaartsdag
Ma 20 Mei Pinksteren
Wo 25 en Do 26 dec 2024 Kerstdagen


Contactgegevens

Facebook