Tips voor je fietsaccu

Uitleg over actieradius, laden en kou


Tips voor je fietsaccu


Heb je een elektrische fiets? Dan is de accu één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Je wil immers zo ver mogelijk kunnen fietsen en dat je accu vele jaren meegaat. En in de winter kan je e-bike accu wel wat extra aandacht gebruiken. Fietscity geeft graag tips om zolang mogelijk plezier te hebben met je e-bike en de accu!

Hoe ver kun je fietsen met je accu?

De actieradius van een e-bike houdt simpelweg in hoe ver je kunt fietsen voordat de accu leeg is. Als de accu leeg is kun je natuurlijk nog wel verder fietsen, maar dan zal je zelf het zware trapwerk moeten verrichten.

Belangrijke factoren die de actieradius van je accu bepalen:
■  Aantal Wattuur van de accu
■  Trap je veel mee óf laat je vooral de motor het zware werk doen?
■  Fiets je op maximale snelheid óf doe je rustig aan?
■  Rij je op vlak terrein óf in de heuvels?

Aantal wattuur

De hoeveelheid energie die in de accu van je e-bike past wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Dat is het aantal watt dat de accu maximaal in één uur kan leveren. Een accu van 500 Wh kan een uur lang 500 watt leveren, of 5 uur lang 100 watt. Er zijn accu’s van 200 Wh, maar tegenwoordig ook van 785 Wh. Hoe sterker de E-bike motor, hoe hoger ook het verbruik. In het algemeen geldt: hoe sterker de motor en hoe groter de capaciteit van de accu, hoe duurder de e-bike.

Hoe lang kan de accu mee?
Hoe snel de accu leeg raakt is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst het gewicht
van de fiets en de fietser zelf. Hoe zwaarder deze zijn, hoe meer er gevraagd wordt van de motor, dus ook van de accu. Ook de omgeving waarin gefietst wordt heeft grote invloed op de accu. In heuvelachtig gebied gaat de batterij sneller leeg dan op vlak terrein. Daarnaast spelen ook het type sensor, de buitentemperatuur, de windkracht, tegenwind of juist wind mee,  het wegdek, de bandenspanning en het trapondersteuningsniveau een rol. Je hebt dus als berijder van de fiets zelf ook grote invloed op de actieradius door goed om te gaan met de instellingen.

Veel of weinig schakelen
Het schakelgedrag van de fietser op de e-bike heeft ook invloed op het verbruik van energie. Als je vanuit stilstand wegrijdt kun je het beste in een lage versnelling vertrekken en doorschakelen tot de gewenste trapfrequentie en snelheid is bereikt. Je kunt het vergelijken met uit stilstand optrekken met een auto dat doe je ook vanuit de eerste versnelling en schakelt dan door. Bij een e-bike met een sterke motor kun je waarschijnlijk wel in de zwaarste versnelling vertrekken, maar het vermindert je actieradius aanzienlijk omdat de motor en accu dan extra energie vragen.

Trapkrachtsensor
Een e-bike heeft altijd een rotatiesensor die kijkt of er getrapt (geroteerd)  wordt en dan motorondersteuning levert. Niet trappen (niet roteren) betekend geen ondersteuning. Duurdere modellen hebben meestal ook een trapkrachtsensor, die meet hoeveel kracht er op de pedalen wordt uitgeoefend. Fietsen met een trapkrachtsensor voelt veel meer natuurlijk aan en met dit systeem wordt de actieradius gunstig beïnvloed.

Levensduur van de accu

De levensduur van een accu wordt met name beïnvloed door de aard en de duur van het gebruik. Iedere lithium-ion accu veroudert op natuurlijke wijze, zelfs als de accu niet wordt gebruikt.

Je kunt je accu het beste bewaren bij kamertemperatuur, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden. Probeer dus hele hoge (hoger dan 25 graden) of hele lage (lager dan -10) temperaturen te vermijden. Dit kan de levensduur van je accu flink verkorten.  Bij oververhitting of extreem zware belasting kan een accu in de beveiligingsmodus schieten. De accu werkt dan niet meer. Laat de accu indien nodig afkoelen en tot rust komen. sluit daarna de acculader aan. Hierdoor zal de accu weer "wakker" worden en weer normaal gebruikt kunnen worden. Lukt dit niet? maak een accu nooit zelf open! Ga dan naar de fietsspecialist zoals Fietscity.

Plaats de accu in de winter pas kort voor vertrek in je e-bike en zet je e-bike in de zomer niet in de volle zon. 

Berg de accu nooit leeg op. Als je de e-bike langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk dat de accu minimaal voor de helft opgeladen is voordat je deze opbergt. Een accu die juist helemaal vol of helemaal leeg is slijt het hardst. Controleer regelmatig de accuspanning en laat indien nodig wat bij. Lees altijd de beschrijving bij de accu. Sommige accu's kunnen beter constant aan de lader staan, zoals de Ion systemen.

Tips voor de fietsaccu in de winter!

Door de kou kan de actieradius ook minder worden. Je kunt dus minder ver met elektrische ondersteuning fietsen dan je gewend bent. Dit is geen reden tot paniek, want als de temperatuur weer stijgt, vergroot ook de actieradius weer.

Belangrijke tips om de accu te beschermen tegen de kou:

  • Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige accu’s hebben zelfs een blokkade waardoor ze niet eens onder 0°C  opgeladen kunnen worden. De temperatuur kan overigens ook in een garage onder het vriespunt komen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat als de fiets binnen staat, je de accu gewoon kunt opladen.
  • Verleng de levensduur van je accu door deze op kamertemperatuur en op een droge plaats te bewaren. 
  • Staat jouw e-bike de hele dag buiten in de kou, bijvoorbeeld op werk? Neem dan de accu mee naar binnen.
  • Bij regelmatig fietsen in de kou is het aan te bevelen om thermische beschermhoezen te gebruiken.

 

Een fietsaccu heeft helaas niet het eeuwige leven. Is de accu van je elektrische fiets aan het einde van zijn levensduur? Lever dan gratis in bij Fietscity of bij één van de meer dan tweeduizend inzamelpunten.

De fietsbranche en Stichting Batterijen (STIBAT) hebben daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld.

 


Terug
Deel het met uw vrienden!

Overige artikelen

Het Bosch smart systeem

Nieuwe generatie Bosch midden motoren

Een tweedehands elektrische fiets kopen

Moet je dat wel of niet doen?

Electrische fiets kopen!

Waar moet je op letten?

Zo leer je je kind snel fietsen

Kruipen. lopen, praten en dan fietsen...

Fietsonderhoud

Voor een langere levensduur van je fiets

Wanneer heb jij jouw banden opgepompt?

Je banden niet oppompen kost pas veel energie!!

Welke fiets past bij mij

Lees deze keuzehulp

Voorkom diefstal van uw fiets - onze tips

Meer informatie over beveiliging van uw kostbare bezit

Instellen zomertijd of wintertijd display

Uitleg van diverse systemen waaronder Bosch, Bafang en Shimano

Fietscomputer opnieuw instellen

Bij vervangen van de batterij

Een fiets leasen , is dat wel interessant ?

Meer over de fiets van de zaak regels per 1 januari 2020

DInsdag 16 juli

Aangepaste openingstijd: Gesloten vanaf 14.00 uur.
Vanaf woensdag weer normaal geopend.


Afspraak maken Onderdelen & Accessoires

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Woensdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Donderdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Vrijdag:  8.00-12.30 13.00-17.30
Zaterdag:  8.30-12.30 13.00-16.00
Zondag:  Gesloten
 
Buiten openingstijden op afspraak mogelijk

Dinsdag 16 juli vanaf 14.00 uur gesloten

Zomervakantiesluiting:
Vrijdag 26 juli t/m maandag 12 augustus 2024

Afwijkende openingstijden:
Gesloten op:
Wo 25 en Do 26 dec 2024 Kerstdagen


Afwijkende dagen
26 juli t/m 12 augustus 2024 (Zomervakantie):   Gesloten


Contactgegevens

Facebook