Reparatietips - Band plakken
Je kent het vast wel: een lekke band terwijl je net op het punt staat om weg te gaan. En je hebt je fiets ook nog eens dagelijks nodig, dus tijd om naar de fietsenmaker te gaan is er niet. Veel handiger dus om zelf je band te kunnen plakken! Een fietsband plakken is niet zo moeilijk. We leggen je hier stap voor stap uit hoe je zo snel mogelijk weer op je fiets zit.
Wat heb je nodig om je band te plakken?
– Bandafnemers
– Een fietspomp
– Een lekzoeker of een emmer met water
– Schuurpapier of ontvetter
– Solutie
– Plakkers
Stap voor stap je band plakken
- Neem met de bandafnemers je buitenband af van de velg. Dit doe je door je bandenlichter onder de rand van de buitenband te steken en deze om te halen. Haak de bandenlichter achter een spaak. Met een tweede bandenlichter doe je ter hoogte van de volgende spaak precies hetzelfde. Met een derde bandenlichter herhaal je dit nog een stukje verder nogmaals. Je zult merken dat de band al loskomt van de velg. Ga met de laatste bandenlichter langs de velg om de rest van de buitenband los te maken. Dit hoeft maar aan één kant van de band. Controleer meteen of er geen scherpe voorwerpen in de buitenband zitten die het lek veroorzaakt kunnen hebben.
- Nu neem je de binnenband uit de buitenband. Let op: wanneer er nog een ringetje om het ventiel zit, moet je deze losdraaien, anders krijg je de binnenband niet uit de velg.
- Controleer allereerst of het ventiel niet de oorzaak van het lek is. Dit doe je door wat lucht in de band te pompen, daarna houdt je de lekzoeker boven de lekzoeker. Beginnen de balletjes in de lekzoeker te bewegen? Dan ontsnapt er lucht via het ventiel. Je kunt ook een emmer water gebruiken: houd dan het ventiel onder water, wanneer er bubbeltjes ontstaan is het ventiel de boosdoener van je platte band. Vaak is het dan al voldoende het binnenventiel te vervangen.
- Wanneer het ventiel niet de oorzaak van het lek is, kun je de rest van de binnenband inspecteren met de lekzoeker of door een emmer water te gebruiken.
- Schuur de omgeving van het lek zodat het oppervlak ruwer is. Deze plek moet ook goed ontvet zijn. Zorg ervoor dat het geschuurde oppervlak groter is dan de plakker. Zo hecht de plakker straks goed.
- Plaats nu een laagje solutie op het lek en verdeel de solutie met een schone vinger. Laat de solutie een beetje (maar niet helemaal!) drogen. Plaats nu de plakker op het lek en druk deze goed aan. Verwijder de folielaag. Wacht even tot de solutie geheel opgedroogd is.
- Pomp de binnenband op en controleer deze nogmaals op lekken met de lekzoeker of een emmer water. Pomp de band nog niet volledig op, anders kun je deze niet goed monteren.
- Plaats nu het ventiel van de binnenband in het ventielgat van de velg. Leg vervolgens de binnenband in de buitenband. Nu moet de buitenband weer op de velg gelegd worden: begin hiervoor bij het ventiel en druk de band met je hand weer op de velg. Let erop dat de binnenband niet tussen de buitenband en de velg bekneld is.
- Wanneer de buitenband weer op de velg ligt, druk je het ventiel een beetje terug in de buitenband.Pomp nu de band een klein stukje verder op en controleer of de band gelijkmatig om de velg ligt. Als dat het geval is kun je de band verder oppompoen tot de luchtdruk die op de buitenband vermeld staat.
Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met Fietscity. Wij helpen je graag!
Terug